Ieder mens is mateloos krachtig. Deze kracht is van nature in ons aanwezig. Soms moeten we dat weer ontdekken.
Een eenvoudig voorbeeld:
Als je weinig fouten wilt maken, is dat meestal prettig, ook voor je omgeving. Maar als je van jezelf verwacht dat jij helemaal geen fouten mag maken, dan ontstaat er een vorm van 'kramp'. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen, hoeveel vrijheid er voor jou in deze leefregel aanwezig is. Tijdens de coaching onderzoeken we hoe we die vrijheid terug kunnen brengen in jouw leven.
Coaching is geen therapie. Het kan wel therapeutische gevolgen hebben als je weer van het leven kunt genieten.
Een 'quick fix' daar geloof ik niet zo in. Als iemand het te druk heeft, dan wordt de oplossing vaak gezocht in timemanagement o.i.d. Niet dat timemanagement niet belangrijk is, het zou tot ieders basisvaardigheden moeten horen.
Echter, naast adequaat met tijd omgaan, moet er gekeken worden naar thema's zoals: belastbaarheid, verantwoordelijkheidsgevoel, assertiviteit, werkomgeving, communicatie, enz. Dan kan plotseling blijken dat het niet alleen gaat om effectief te zijn met tijd en werk, maar dat bij de coachee het idee leeft dat hij/zij overal een oplossing voor moet vinden. Inzicht verkrijgen hoe het werkelijk in elkaar steekt én daar handelingsalternatieven voor vinden, dat is een duurzame oplossing.
Wat we doen is:
- kijken waarom sommige aspecten in jouw leven niet werken;
- onderzoeken wat je tegenhoudt om krachtig te zijn;
- opzoeken welke vragen daarbij horen;
- oplossingsgericht naar problemen kijken;
- vanuit concrete en praktische opdrachten ervaren dat het toch minder moeilijk is om oude patronen te vervangen door nieuwe vaardigheden;
- de balans handhaven tussen advisering en het zelf ontdekken van alternatieven.
Theoretische achtergronden daarbij zijn:
Systeemdenken is een manier van denken die helpt om samenhang tussen
zaken, mensen en gebeurtenissen te herkennen. Hierdoor krijg je beter
inzicht in wat de werkelijke oorzaak van een probleem is. Het zorgt
ervoor dat er duurzame oplossingen, in plaats van lapmiddelen, worden
gevonden. Daarmee wordt voorkomen dat de oplossing van vandaag, het
probleem van morgen gaat worden. Het is van belang dat er naar het geheel
van onderlinge relaties wordt gekeken, i.p.v. naar losse en gefragmenteerde feiten, of delen uit wat wij de werkelijkheid noemen.
Oplossingsgericht coachen - Lees meer
Deze methode is pragmatisch en stimuleert betrokkenheid waardoor de behaalde resultaten vaak duurzaam zijn. Dit biedt uitzicht, het versterkt optimisme en het zelfvertrouwen. Het leidt tot energie en zelfredzaamheid. De nadruk ligt op het positieve en datgene wat al wél werkt. Dat zorgt vertrouwen en de overtuiging dat succes bereikbaar is. Het zetten van kleine stapjes laat zien dat er wel sprake kan zijn van invloed en controle.
Filosofie - Lees meer
Filosofie heeft al vele jaren mijn interesse. Zo heb ik geleerd dat het van groot belang is om de 'waarheid' omtrent jezelf te ontdekken. Maar is zelfkennis wel mogelijk? Kennis over onszelf zal nooit compleet zijn. We kunnen wel proberen het gebied, waarvan we niet weten, dat we het niet weten, kleiner te maken.
Dat helpt echt bij het vinden van nieuwe perspectieven en daarmee oplossingen.
Daarvoor zijn er methodische vragen nodig en ook de moed om niet snel tevreden te zijn met antwoorden en oplossingen. Mensen zijn irrationele wezens. Daarom is het goed er enige balans in aan te brengen en de ratio en rede te gebruiken.
Of zoals Horatius, Immanuel Kant en Michel Foucault het al verwoorden: 'Mens, durf te denken!'
Ik maak dus dankbaar gebruik van de filosofie. Die is ons al eeuwenlang tot grote steun en brengt helderheid aan in ons denken. Oude en recente filosofie, uit het Westen en uit het Oosten, ze ontmoeten elkaar in mijn praktijk. Ze zijn mijzelf al zo lang tot hulp en uit evaluaties van cliënten blijkt exact hetzelfde.
Wetenschap - Lees meer
Over de werking van ons brein weten we veel meer dan 15 jaar geleden.
De neurocognitie helpt ons bij het begrijpen hoe ons brein met ervaringen en kennis omgaat. Ik vind het van groot belang om deze wetenschappelijke inzichten te integreren in mijn coachingspraktijk.
In mijn functie als onderwijsadviseur heb ik mij terdege mogen verdiepen in de neuropsychologie, de neurocognitie en de neurobiologie. Ons gedrag valt veel beter te begrijpen als er kennis is vanuit dit domein van de wetenschap.
© 1995- Piet Beemsterboer - 06 2343 3161